Rehat Minda: Meramal Fikiran Seorang Guru...

Friday, February 19, 2010

Di dalam sebuah kelas, seorang cikgu tadika bertanyakan satu soalan,Cikgu :" Ada 3 ekor burung di atas pokok. Seekor ditembak pemburu, berapa ekor lagi tinggal di atas pokok?"Anak Murid : Adik Mat mengangkat tangan dan menjawab soalan tersebut,"Kosong cikgu"."Kenapa kosong Mat?" Tanya cikgu."Sebab 2 ekor lagi tu mesti laa terbang lari cikgu.""Salah! Jawapannya tentulah 2 Mat. 3 tolak 1 sama dengan 2. Tapi cikgu suka cara kamu berfikir".

Habis kelas, cikgu dengan ikhlas dan murah hatinya belanja Adik Mat makan aiskrim.Adik Mat yang sedang menjamu aiskrim itu tiba-tiba bertanya,"Cikgu, ada 3 orang perempuan makan aiskrim. Sorang tu style makan telan semua sekaligus. Yang sorang lagi gigit sikit-sikit. Perempuan yang last sekali jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis. Antara 3 orang perempuan tu, cuma seorang saja dah kahwin. Yang mana satu cikgu?"Tergamam cikgu apabila mendengar soalan Adik Mat tu!

Tapi cikgu tetap maintain cool jerk. Dengan berlagak neutral cikgu pun menjawab,"Yang jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis tu kot yang dah kahwin"."Salah cikgu!" jawab si Adik Mat seraya berkata ... Yang pakai cincin kahwin la yang dah kahwin. Tapi takpe, saya suka cara cikgu berfikir." Adik Mat pun terus berlalu sambil tersenyum meninggalkan si cikgu yg terus terlopong.....tyco77.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Penafian : Pihak ipsi9092 tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana maklumat dalam laman blog ini.

PENGUNJUNG BLOG

wordpress counter

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP